בטנך ההריונית הולכת ותופחת, וייתכן שאת מרגישה תסמינים כמו בצקות וורידים נפוחים ברגליים, פצעונים ושמנוניות בעור הפנים או סימני מתיחה על גבי העור בבטן. נסי להיות סבלנית, לנוח מספיק ומצד שני גם ללכת בתדירות מספקת וקבועה – זה ישפר את זרימת הדם שלך וישמור על כושרך הגופני לקראת הלידה.
תינוקך גדל בקצב מסחרר, מתארך ומעלה במשקלו, וכבר יכול לטעום את טעמו של המזון שאת אוכלת!
בעוד שבועות ספורים יגיע תינוקך לשלב שהוא בר-חיות, והכוונה היא שאם חלילה ייוולד טרם עתו – יהיה מסוגל לשרוד מחוץ לרחם.
ראוי לציין שבארצות אחרות עוברים נולדו ושרדו כבר מהשבוע ה- 21 להיריון!
שבוע 21
דף הבית » שבועות הריון » שבוע 21
מה קורה אצלך מבחינה גופנית ונפשית?
הריון שבוע 21 נותן בך את אותותיו, כשברגלייך עשויים להופיע וורידים נפוחים או בצקות.
נסי לנוח עם רגליים מוגבהות, לנעול נעליים שטוחות ונוחות ולשלב הליכה שמסייעת לזרימת דם תקינה יותר.
חלק מהנשים בשלב זה סובלות גם מעור שמנוני ומפצעוני אקנה - שטיפה יומיומית של עור הפנים עשויה להקל על כך, ובטוחה יותר ממוצרים קוסמטיים שעלולים להזיק לעוברך.
בטנך נהיית הריונית באופן מרגשת ותופחת במהירות מיום ליום.
על מנת למנוע מסימני מתיחה להופיע ולהתקבע על בטנך - מרחי מדי יום קרם או שמן לנשים הרות, שישמור על האלסטיות של העור, ויעשיר אותו בחומרים מזינים.
אילו בדיקות לעשות?
- במידה וקיבלת המלצה כזו, ומשום מה עדיין לא עשית זאת, מהרי לעבור בשבוע זה בדיקת מי שפיר, שאפשרית עד לשבוע ה- 22 להריון. מדובר בבדיקה גנטית, לזיהוי של תסמונת דאון ומומים ומחלות תורשתיים נוספים, בעלת מהימנות של 100%, שמתבצעת על ידי החדרת מחט ארוכה לבטנך ונטילת דגימה ממי השפיר ברחם. חשוב שתדעי, לבדיקת מי שפיר סיכון בשיעור של 1:400-1,000 לגרימת הפלה.
- החל מהשבוע העשירי (ועד לשבוע 27) את יכולה לבצע בדיקת וריפיי בלתי פולשנית (NIPT), שמתבצעת באמצעות בדיקת דם, ובכוחה לשלול בדיוק של מעל 99% מגוון תסמונות כרומוזומליות בעובר. בדיקה זו נחשבת לתחליף מהימן, בטוח לחלוטין ובלתי פולשני לבדיקת מי השפיר (שעלולה לגרום להפלה).
- זה הזמן לעבור סקירת מערכות מאוחרת, שמתבצעת בין השבוע ה- 20 לשבוע ה- 24 להריון. ראוי לציין שניתן להיעזר בבדיקות ההיריון לקידום בריאותו של העובר ברחם, כשבמקרים מסוימים ניתן לטפל באמצעים רפואיים מתקדמים במומים מולדים בלב ובאיברים אחרים, ולהציל את חייהם של תינוקות ברחם אמם.
מה קורה לתינוק שלך?
תינוקך גדל בקצב שלא ייאמן ממש, מוסיף כעשרה סנטימטרים מהשבוע הקודם, ומגיע כבר ל- 26 ס"מ בתנוחה עוברית, ואילו משקלו נע סביב 350 גרם, כשליש קילו.
עוברך בולע את מי השפיר ברחם, והודות לחושיו המפותחים הוא כבר מסוגל לחוש בטעמים של מזונות שונים שאת אוכלת (ייתכן מאוד שכילד יעדיף מאכלים שהכיר כבר כשהיה בבטנך!).
עוד מגיב העובר לרעשים מהסביבה החיצונית, וכן מפתח מחזורי ערות ושינה קבועים, פחות או יותר, שאת אולי כבר יכולה לזהות, מתוך תשומת לב לשעות בהן מתרחשות תנועות בבטנך לעומת זמנים שקטים יותר.